Raamatuarvustus - Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future

    "Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future" autor Martin Ford on nutika lähenemisega kirjutanud raamatu, mis haarab enesekindlalt majandust, tehnoloogiat ja poliitikat, rõhutades rohkelt ohtu, et infotehnoloogia võtab ära olulise osa praegu saadaolevatest traditsioonilistest keskklassi töökohtadest, suurendades seetõttu sotsiaalset ebavõrdsust.

    Raamat algab tugevalt, tundub, et M. Ford on kõik teemakohased kirjutised läbi lugenud, tuues raamatu jooksul välja huvitavaid anekdoote ja statistikaid oma argumentide toetamiseks ja esitamiseks. Raamat on enamasti arusaadav ja ladus, kuid paar selgitust mõnes kohas muudaks selle lugemise lihtsamaks. Ta kasutab vahelduva eduga oma seisukohtade illustreerimiseks ka mõtteeksperimente, nagu näiteks väikeseid ulme stsenaariume,. Ta torkab teravmeelselt läbi märkimisväärse hulga hästi mõtestatud "TED Talk"-i stiilis esitatud punkte, näiteks ülikoolide asendamiseks mõeldud MOOC-id (inglise keeles massive open online course) või lihtsalt suuremat haridust kui lihtsat poliitilist lahendust. 

    Isiklikult olin raamatuga poole peal, enne kui leidsin midagi, millega ma eriti nõus ei olnud. Ta näis vihjavat, et selle sajandi alguses oli leibkondade kõrge võlg seotud tarbimiskulutustega, kuigi arvatavasti oli see rohkem seotud hüpoteeklaenude võtmisega. Minu kriitika raamatu suhtes puudutab viimaseid osi, kus näib, et autor kujutab tulevas maailma, kus on ülijõukas üks protsent ja ülejäänud töötu mass. On palju töökohti, mis ei kao kuhugi, nagu asukohapõhised töökohad, sepad või inimtegevusest sõltuvad, nagu juuksurid või lihtsalt paindlikud ja eritellimusel tehtud tööd. Kasulik oleks olnud peatükk, mis kirjeldab, millised karjäärivõimalused ja strateegiad on tõenäoliselt ka tulevikus edukad.

   Viimased poliitilised soovitused jäid minu jaoks nõrgaks, ta näib soovitavat hoolekandesüsteemi asendada põhisissetuleku tagamisega tööealistele, kuid mitte pensionäridele. Kuna detailid on tal pigem puudulikud, siis  pole see väga veenev. Üldiselt on autoril palju rohkem positiivseid omadusi raamatul kui negatiivseid ning ta on oma põhiteemadel nutikas, kuid ka tema jaoks on tegu siiski päris lahendamatude küsimustega, millele pole lihtsaid vastuseid. Tegu on huvitava raamatuga ning soovitan lugeda ka teistel huvilistel, hinnanguks annan 7/10.

Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide