(4. nädal) Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium - Eesti infoühiskonna arengukava 2020. Kõige enam ja kõige vähem realiseerunud visioonipunktid.

     Kõige enam realiseerunud visioonipunkt - Kõik enim kasutatavad teenused, nii avaliku kui ka erasektori pakutavad, on lihtsad ja mugavad. Need on kergesti leitavad ja tellitavad, hästi ja tõhusalt osutatud. Sellised teenused on Eestis kättesaadavad kõikjal ja kõigile. Tagatud on, et inimesel oleksid alati andmed „kaasas“ ehk kõigis seadmetes turvaliselt kasutatavad.

    Eestis on väga arenenud infotehnoloogilised lahendused, mis on mugavad ja lihtsasti kättesaadavad. Tänapäeval saab näiteks tuua näiteks kriisi ajal vaksineerimiseks registreerimise, mida saab igaüks internetis mõne klikiga teha. Teenused nagu toidukullerid, elektritõukerattaste- ja autorent on kõik võimalik läbi ühe rakenduse, nimega Bolt. Andmed on inimestel alati turvaliselt ,,kaasas“ tänu Smart-ID ja Mobiil-ID, mille abil saab panka sisse ja samuti isikuttõendavatele dokumentidele ligi, kasutades igale inimesele väljastatud isikliku pin-koode. Visioonipunk on täielikult realiseerunud.

    Kõige vähem realiseerunud visioonipunkt - Tervishoid ja sotsiaalteenused (eriti hoolekanne) on viidud IKT abil uuele kvaliteeditasemele. Need on personaalsed ja ennetavad, tuginevad tõhusalt toimivale tagatoale ja kaugteenuste osutamisele.

    Tervishoid ja sotsiaalteenused on kvaliteedi poolest kahjuks kehvas olukorras. Aegade registreerimine ja ooteajad on üks korralik peavalu Eestis. Inimesed maksavad palgast sotsiaalmakse ja kui on vaja sotsiaalteenust nagu näiteks arsti juurde aega registreerida, siis liiga tihti öeldakse, et kõik ajad on kinni ja oodake, kuni arst uut graafikut tegema hakkab või makske suured summad et saada ülevaatusele lähiajal aeg, rääkimata sellest, et kui ülevaatusel selgub, et midagi peab ettevõtma, siis tuleb terve protsess uuesti läbida. Digitõendid on küll aja jooksul arenenud ja rohkem kättesaadavad, aga võrreldes teiste visioonipunktidega, on käesolev kõige vähem täide viidud.

Allikas:

Eesti infoühiskonna arengukava 2020   (https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf)


Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide