(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

     Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO annab lugejale põhjaliku ülevaate Hackeri põhiomadustest ja loomusest. Tänapäeval ajatakse tihtipeale segamini Hackeri ja Crackeri tööd. Taymond toob kindla piiri nende kahe vahele, defineerides Hackeri ehitaja ja Crackeri ehitiste lõhkujana. Üks töötab teise vastu. See tähendab, et filmides kuritegijad, keda peetakse Hackeriteks on tihti peale hoopis Crackerid. Raymond annab ülevaate, mida peaks Hackeriks pürgiv inimene uskuma ja milliseid oskusi võiks ta arendada. Hacker tegeleb probleemide lahendamisega ning selleks on tarvis programmeerimisoskusi, mille kohta annab Raymond põhjaliku ülevaate mõndadest keeltest mis võiks kasutulla ja kuidas oskus omandada. Vajalikuks peab ta ka inglise keelt, kuna Hackerite kultuuri ja interneti keeleks on üldjuhul inglise keel. 

    Hackerite kultuuris lahendataks huvitavaid probleeme huvitavate lahendustega ning jagatakse oma tööd teiste Hackeritega, kes omakorda saavad seda ka hinnata. Tegu on väga kokkuhoidva ühiskonnaga, kus inimesed jagavad loodud tarkvarasid ning aitavad teineteisel neid ka debug-ida. See sama ühiskond on täis vabatahtlike, kes teevad tööd mida teegi erialaliselt tegema ei pea,  aga milleta see kultuur ei elaks. Raymond tõi üheks näiteks meililistide administreerimise.

    Hacker-HOWTO lõpus annab Raymond paar soovitust tulevastele Hackeritele, samuti mida vältida. Kõige silmapaistvam oli soovitus, et ära nimeta ennast "Cyberpunk"-iks ja ära raiska oma aega kellegi peal, kes seda teeb. Samuti oli huvitav soovitus arendada muusika analüütilist võimet, õppida hindama omapäraseid muusikaliike ja mõnda muusikainstrumenti hästi mängima või isegi laulma. Kes oleks võinud arvata, et muusika õppimine võib kaasa aidata Hackeriks saamise teel.

Allikas:

https://www.kakupesa.net/hacker/

Comments

Popular posts from this blog

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide