(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

 Tänapäeval võimaldab tehnoloogia erinevaid tugilahendusi, mis muudavad raskete terviseoludega inimeste elud lihtsamaks ja paremaks. Üks uudsemaid ja minu meelest põnevamaid leiutisi on tehnoloogiline kinnas, mis aitab näiteks viipekeelt oskavatel inimestel, kes on kurdid, suhelda inimestega, kes viipekeelt ei oska.

 UCLA bioinsenerid on välja töötanud kindalaadse seadme, mis suudab Ameerika viipekeele nutitelefoni rakenduse kaudu reaalajas ingliskeelseks kõneks tõlkida. Nende uurimus on avaldatud ajakirjas Nature Electronics. "Loodame, et see avab viipekeelt kasutavatele inimestele lihtsa võimaluse viipekeelt oskamatute otse suhtlemiseks, ilma et keegi teine ​​neile tõlkima peaks," ütles UCLA Samueli tehnikakooli bioinseneri abiprofessor Jun Chen.. "Lisaks loodame, et see aitab rohkematel inimestel ise viipekeelt õppida."

 Süsteem sisaldab paari kindapaari õhukeste venitatavate anduritega. Need elektrit juhtivatest lõngadest valmistatud andurid tuvastavad käte liigutusi ja sõrmede asetusi, mis tähistavad üksikuid tähti, numbreid, sõnu ja fraase. Seejärel muudab seade sõrmeliigutused elektrilisteks signaalideks, mis saadetakse randmel kantavale mündi suurusele trükkplaadile. Tahvel edastab need signaalid juhtmevabalt nutitelefoni, mis tõlgib need suulisteks sõnadeks kiirusega umbes üks sõna sekundis. Teadlased lisasid testijate näole ehk kulmude vahele ja suu ühele poole kleepuvad andurid, et jäädvustada näoilmeid, mis on osa Ameerika viipekeelest.

 UCLA meeskonna poolt välja töötatud seade on valmistatud kergetest ja odavatest, kuid kauakestvatest venitatavatest polümeeridest. Seadme testimisel töötasid teadlased nelja inimesega, kes on kurdid ja kasutavad Ameerika viipekeelt. Kandjad kordasid iga käeliigutust 15 korda. Kohandatud masinõppealgoritm muutis need žestid tähtedeks, numbriteks ja sõnadeks, mida nad väljendada tahtsid. Süsteem tuvastas 660 märki, sealhulgas kõik tähestiku tähed ja numbrid.

 Tegu on väga nutika lahendusega, mis on üks samm kuulmisraskustega inimeste elukvaliteedi tõstmise suunas.

Allikad:

https://www.nature.com/articles/s41928-020-0451-7?proof=t%3BHuman

https://newsroom.ucla.edu/releases/glove-translates-sign-language-to-speech

Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide