(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide

     Kasutatavuse all mõeldakse kasutuslihtsust- ja meeldivust, mida laialt kasutusse toonud taanlane Jakob Nielsen kirjeldab viie omadussõnaga: õpitavus, tõhusus, meeldejäävus, veakindlus ja rahulolu. IT maailmas on kasutatavus ülimalt oluline, kuna tegemist on klientidega tegeleva sektoriga, kus inimesed saavad eelarvamuse firmast vaadatest nende veebilehekülge. Käesolevas arvamusartiklis toon välja kaks näidet, kus ühes on tegemist positiivse kasutatavusega ning teises negatiivsega.

Positiivne näide - Discord

    Discord on kiirsuhtlusplatvorm. Kasutajad suhtlevad häälkõnede, videokõnede, tekstisõnumite, meedia ja failidega privaatvestlustes või osana kogukondadest, mida nimetatakse "serveriteks". Algselt tulla üle Discordi mõnest muust platvormist nagu Skype, kus pole servereid, võib üleminek natukene segane tunduda, aga sellega harjub kohe ära. Esmakordsel kasutusel teeb Discord väga lühidalt ja arusaadavalt selgeks kasutajale põhifunktsioonid, näiteks sõpradelisamine ja serverite kasutamine. Funktsioonide selgeksõppimisel saab kasutaja sekunditega liituda kõnedega või saata sõnumeid soovitud sihtgrupile. Olen kasutanud Discordi juba mitu aastat ja vigu on esinenud harva ning need korrad on ka selgitatud olnud platvormi poolt. Kasutuskogemus on väga meeldiv, kuna asi on lihtne, mugav ja töötab.

Negatiivne näide - Epic Games Store

    Epic Games Store on Microsoft Windowsi ja macOS-i jaoks mõeldud digitaalsete videomängude pood, mida haldab Epic Games. See käivitati 2018. aasta detsembris nii veebisaidi kui ka eraldiseisva käivitusprogrammina, millest viimane on mängude allalaadimiseks ja mängimiseks vajalik. Poes on põhikataloog, sõbraloendite haldamine ja muud funktsioonid. Laadimisajad on Epic Games Store-l ebamugavalt pikad, eriti programmi käivitamisel ning laadimisel on ees lihtsalt must pilt, ehk ei tea mis niikaua laeb ja jätab ebaprofessionaalse mulje. Samuti platvormile tekib tihti sisselogimisel probleeme. Välimus on platvormil väga tagasihoidlik, nimelt kasutatakse igal pool musta värvi tausta. Jääb mulje, et on mindud kõige laisemat teed pidi, kus välimusega kliente ei püüta. Õpitavus ja meeldejäävus on positiivne, aga tõhusus, veakindlus ja rahulolu omavad kindlasti rohkelt arenguruumi.

Allikad:

https://discord.com/

https://www.epicgames.com/


Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas