(8. nädal) Omadused, mis kõige enam eristavad "proffi" sama eriala "käsitöölisest".

     Sõna "proff" saab igas erialas defineerida natuke erinevalt. Näiteks kunstis võib olla proff inimene, kes suudab järjepidevalt uusi originaalseid teoseid luua, aga IT-s näiteks mõni osav kasutajatugi, kes suudab peaaegu iga kliendi mure effektiivselt ja kiiresti lahendada. Millised omadused aga eristavad "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Osavus

    Peamine omadussõna, mis iseloomustab proffe, on osavus. Osavus võib tulla erinevalt, peamiselt läbi õppimise või korduva harjutamise ja proovimise. Tuntud on ütlus, et saada meistriks, peab inimene 10 000 tundi harjutama. Loomulikult sõltub osavuse arenemisel inimesest endast, mõned arenevad kiiremini kui teised. Osavuse vahe, mis võib olla proffil ja eriala käsitöölisel, võib seisneda selles, et kui mõlemad on näiteks osavad IT valdkonnas, siis proff suudab läbi suurema kogemuse või õpitud teadmiste ehk osavuse leida effektiivsemaid ning kiiremaid lahendusi klientide probleemidele, samal ajal kui käsitööline teeb oma tööd rahuldavale tulemusele. 

Järjepidevus

    Õnn mängib väga suurt rolli inimeste arengus. Vahest õiged asjad juhtuvad õiges kohas ja õigel ajal ning tulemusena võib inimene tunduda teiste silmis nagu proff. Kunstis proff ei ole inimene, kes suudab panna ühe teose karjääri jooksul välja, mis saab rohkelt tunnustust. IT-s ei ole proff inimene, kes kord elus parandas pangasüsteemis kiirelt tekkinud vea. Proffid suudavad teha oma eriala või hobi järjepidevalt, tõestades, et õnn ei mängi nende tegemise edukusel suuremat rolli läbilöömiseks. Järjepidevus näitab, et inimene on võimeline oma osavust korduvalt tõestama.

Kokkuvõte

    Omadused, mis kõige enam eristavad "proffi" sama eriala "käsitöölisest" on osavus ja järjepidevus. Osavus võib tekkida läbi õppimise või korduva proovimise. Järjepidevus tõestab, et inimesel lihtsalt ei vedanud kord elus, vaid ta suudab läbi oskuste järjepidevalt erialal läbilüüa, kui käsitööline seda nii edukalt ei oskaks.





    

Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide