(7. nädal) Copyleft

Copyleft

    Copyleft on meetod programmi (või muu teose) vabaks kasutamiseks (mitte tasuta) ning mis nõuab, et kõik programmi muudetud versioonid oleksid samuti vabad. Lihtsaim viis programmi vabaks muutmiseks on selle autoriõiguseta avalikustamine. See võimaldab inimestel programmi ja selle muudatud versioone jagada. Inimesed võivad teha teosele muudatusi ja levitada tulemust patenteeritud tootena. Inimesed, kes saavad programmi sellisel muudetud kujul, ei saa vabadust, mille algne autor andis patenteeritud toote loojale, kuna vahendaja on selle eemaldanud. Copylefti saab jagada kaheks: tugev copyleft ja nõrk copyleft. Nii tugevad, kui ka nõrgad copyleft litsentsid on püsivad. Nõrga copyleft litsentsi alusel litsentsitud teoseid saab lisada teosesse, millel on teistsugune litsent, tingimusel, et nõrga copyleft litsentsi alusel litsentsitud teose lähtekood on kasutajatele kättesaadav.

Tugev copyleft

    Tugeva copyleft litsentsi (nt GPL) alusel, kui jagatakse programmi, mis sisaldab teiste kirjutatud GPL koodi, siis peab kogu programm GPL-i alusel kättesaadav olema. Sellesse kategooriasse kuuluvad litsentsid, nagu GPL v2, GPL v3 ja Affero GPL litsents (AGPL).

Nõrk copyleft

    Nõrgad copyleft litsentsid kohustavad kasutajate poolt tehtud muudatustest vabastama. Mozilla Public Licence 2.0 on näide nõrgast copyleft litsentsist, mis kasutab seda põhimõtet. Kui kasutaja hoiab MPL-i litsentsitud koodi eraldi failides, saab ta teose loomiseks selle kombineerida täiendava ja/või muudetud koodiga. Äsja lisatud faile võidakse vabastada mõne teise litsentsi alusel või hoida nende omandis (suletud lähtekoodiga). Seda nimetatakse failipõhiseks copyleftiks.

Kokkuvõte

    Copyleft annab inimestele võimaluse oma nägemise ja kreatiivsuse järgi arendada teiste poolt tehtud töid. Näiteks, kui keegi koostab copyleft litsensiga laulu, siis saavad teised muusikud muudatusi teha, et kasutajad saaksid mitmekesiseid ja täiustatud versioone loost. Samuti saab suur hulk inimesi, kes töötavad loomingulise idee kallal, lisada erinevaid põnevaid ja uusi mõtteid teosele. Sama kehtib ka kõigi muude loominguliste tööde kohta. Nii saavad innovaatilised inimesed ühiskonnale lisakasu tuua.

Allikad:

https://www.gnu.org/licenses/copyleft.en.html

https://levelup.gitconnected.com/understanding-open-source-license-types-5a577c4a09d5

https://fossa.com/blog/all-about-copyleft-licenses/

https://iptse.com/importance-of-copyleft/

Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide