(6. nädal) Autoriõigused (Copyright Reform)

     Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatus ,,The Case for Copyright Reform" pakuti välja erinevaid lahendusi autoriõiguste käsitlemiseks. Käesolevas ajaveebiartiklis annan oma hinnangu antud lahendustest.

Moraalsed õigused jäävad muutmata

    Teoste autorid jäävad ainukesteks oma teoste autoriteks ning seda peavad tarbijad austama. Nõustun sellega, et kui inimene võtab teise inimese teose, siis kindlasti ei tohi välja jätta autori nime, sest muidu võib vale inimene saada tunnustust tegemata töö eest.

Tasuta mitteäriline jagamine

    Lahendus seisneb autoriõiguste piirangute kehtimisest ainult ärilistel eesmärkidel kasutamisel. Minu arust on kõige tähtsam teose jagamisel autori tunnustamine ja nõustun lahenduse tähtsusega, et keegi ei peaks teise tehtud tööd jagades autori asemel kasumit realiseerima. Tasuta mitteäriline jagamine, kui autor on tunnustatud on minu arvates hea lahendus.

Kaubanduslik monopol 20 aastat

    Lühendada autorikaitseaega toodetel 70 aasta pealt 20 aasta peale aitaks kindlasti ühiskonna kreatiivsusele kaasa, olles võimeline kasutama vanu töid varem, saab keegi neid omal nägemisel kas edasi arendada või inspiratsiooniks võtta, ilma, et autoriõigusted ette hüppaks.

5 aasta tagune registratsioon

    Autoriõiguse kaitse peaks olema välja antud automaatselt ning autorid, kes tahavad jätkata kauba ainuõiguse kasutamist ka 5 aasta pärast, peaksid siis oma töö registreerima, et selle kohta oleks infot lihtne leida. Taaskord üks hea lahendus, andes autorile rohkem tunnustust ja valikuvõimalusi.

Tasuta proov/näidis

    Lahendus anda luba teostest teha paroodiaid ja neid monteerida uue teose loomiseks aitab järjekordselt kaasa kreatiivsusele ühiskonnas, kasutada kellegi teise tööd alusena, et arendada seda oma nägemiste suunas.

DRM-i keeld

    Keelata tehnoloogiad, mis ei lase inimestel kasutada legaalselt lupatud teost, on mõistlik, kuna tehnoloogiad peaksid käituma teoste lubamisel vastavalt autoriõiguste seadusele.

Mis on raamatu ilmumise järel kõige enam muutunud?

    Kõige enam on muutunud tasuta mitteäriline jagamine. Rakendused nagu Torrent ja Popcorn Time võimaldavad inimestel ligipääseda paljudele teostele tasuta ning VPN kasutades ei sõltu nende saadavus enam kasutaja riigist.

Allikad:

The Case of Copyright Reform - http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

Comments

Popular posts from this blog

(10. nädal) Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

(13. nädal) Uudne tugilahendus - Tehnoloogiline kinnas

(12. nädal) Kasutatavus veebis, üks positiivne ja üks negatiivne näide